Mei inoar foarut
Samen werken aan een duurzaam en toekomstbestendig Opsterland. Hier begint het coalitieakkoord mee. Maar wat is duurzaam, en wat is toekomstbestendig? Het akkoord handelt over deze raadsperiode, dus de komende vier jaar. Maar spreek je over duurzaam en toekomstbestendig, dan denk je aan beleid waarmee je generaties lang sterk staat.
Achterin het akkoord worden nog wel de Sustainable Development Goals genoemd, een belangrijke agenda. Maar ook die gaat nu niet verder dan 2030. Willen we echt wat betekenen voor een duurzaam en toekomstbestendig Opsterland, dan moeten we verder kijken dan de aankomende verkiezingen. Zelfs verder dan de aankomende generatie. Laat de volgende vraag van het Ministerie van de Toekomst een leidraad zijn voor onze gemeente, namelijk “Hoe zien onze beslissingen eruit als ze van iedereen zijn, en als we 15, 45, 105 en zelfs 195 jaar vooruit denken?”
Dossier Stikstof
Uit het voorliggend akkoord blijkt dat het College zich welbewust is van de stikstofproblematiek. De gemeente wil zelfs een belangrijke rol spelen in dit dossier. GroenLinks fractieleidster Elske Beintema houdt het College voor: “Beseft u wel, wanneer u zo’n grote broek aantrekt in een complexe problematiek die is ontstaan door ons korte termijndenken, u bij oplossingen als een goed rentmeester moet handelen? En heb daarmee dan de aankomende zeven generaties voor ogen. .”
Dossier Energitransitie
Op dezelfde weg wil GroenLinks ook de energietransitie insteken. Denk in generaties! Beintema: “Dan mag je je volgens ons oprecht afvragen of mestvergisting in zo’n lange termijnvisie past”.
Dossier Lelylijn
Wat betreft GroenLinks moet er niet alleen een visie komen over wat een eventuele extra treinlijn en een Deltaplan Noord gaan betekenen voor onze kleinkinderen. Nodig is een visie over de betekenis ervan voor onze omgeving en voor de inwoners over 100 jaar.
Dossier Veenweide, dossier klimaatadaptie
Helaas lezen we in het akkoord niets over de veenweideproblematiek en klimaatadaptatie. Wij kunnen de aankomende generaties niet blijven opzadelen met de shit die wij in relatieve korte tijd hebben veroorzaakt. Volgens het coalitieakkoord is biodiversiteit belangrijk. Natuurlijk, dat vinden wij ook. Iedereen schijnt het belangrijk te vinden en toch is het soortendom in rap tempo schrikbarend afgenomen. Het woord stikstof komt in het akkoord drie keer vaker voor dan biodiversiteit. Maar uiteraard zijn we verheugd dat biodiversiteit wordt genoemd in het akkoord. Biodiversiteit gaat verder dan bloeiende bermen, maar gaat ook over dieren en planten die we niet zien. Ook over een rijk bodemleven, niet over uitgeputte grond. Wij verwachten dat het niet alleen bij mooie woorden in het akkoord blijft, maar dat we ons als gemeente en inwoners gaan inzetten voor de veelheid van soorten.
Dossier gezondheid
Voor de fractie van GroenLinks is gezondheid een groot goed. Gezondheid is niet voor niets een van de pijlers in de Omgevingswet. Over lange termijn gesproken. Gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ondanks dat we het woord gezondheid niet tegenkomen in het coalitieakkoord, lezen we impliciet wel dat we ons gaan inzetten voor de fysieke en mentale gezondheid in een gezonde omgeving. GroenLinks gaat ervan uit dat niet alleen wordt gekeken naar quick win oplossingen maar dat we kiezen voor gezondheidswinst voor de lange termijn.
Betrokkenheid inwoners
Inwoners komen 25 keer aan bod in dit akkoord. En dat is terecht. Want de inwoners zijn waar we voor staan. Wanneer inwoners niet goed geholpen worden en ons niet meer vertrouwen, kunnen ze niet overstappen zoals dat kan bij een energieleverancier, een internetprovider of supermarkt. Meer dan de afgelopen periode hopen we dat onze inwoners bij plannen aan de voorkant meer betrokken worden. Ga met ze in gesprek maar luister vooral! Want dan zijn we echt mei inoar ien!
Open bestuurscultuur
Dat open oog en open oor voor inwoners is: een open bestuurscultuur. Bestuurscultuur is een vaag, zacht begrip, maar laat zich niet vatten in een extra Fte bestuur of nog meer functies met ingewikkelde benamingen. Die kosten geld, terwijl de wethouder van financiën al jaren zucht hoe zwaar we het hebben. In het akkoord staat dat het college zichtbaarder en benaderbaar wil zijn. Dit kost geen geld en extra capaciteit, maar een open houding met interesse in de bewoners en alles wat er leeft en speelt in Opsterland. Dus wethouders, wat GroenLinks betreft kunt u met 3,2 Fte aan de slag en de aankomende periode mooie dingen doen voor een duurzaam en toekomstig Opsterland!
En dan no, mei inoar foarut!