"Yn Opsterlân ha wy gjin lêst." Dat lijkt misschien wel zo, dat alles financieel op orde is, maar mijn mailbox vult zich sinds mijn raadslidmaatschap (en er is geen causaal verband) naast positieve berichten in toenemende mate met ongenoegen. Op allerhande niveaus: zorg om de woonomgeving/leefbaarheid, woningnood bij jongeren, oneerlijkheid in behandeling, gebrek aan transparantie, verzakkingsstress, smerige en gevaarlijke wegen, dreigende proefboringen, klimaatstress, vervuiling, Lelylijn-pijn, invasieve exoten, te lage en dan weer te hoge waterpeilen, energie armoede, in lege beurs, niet toegekende subsidies, zorg over inspraak locatie waterwinning in Luxwoude, teleurstelling én frustratie.
 
Alle problemen zijn oplosbaar, maar helaas niet door de gemeente. Maar die doet er wel toe. Zeker als goede keuzes worden gemaakt. Een thema dat we inbrachten was: biodiversiteit. De verscheidenheid in planten, insecten en dieren: de soortenrijkdom staat onder druk. Slechts 15% van de biodiversiteit (gemeten sinds
1700) is nog beschikbaar. De urgentie om iets tegen deze teruggang te doen is dus groot. Vanuit rentmeesterschap, verkiezingsbeloften, toezeggingen, maar ook vanuit gezond verstand: bescherming tegen ziektes, de noodzaak van zuiver van lucht en water, bestuiving van planten en fruit, voorkomen van invasieve exoten etc. Daar is actie voor nodig, gericht op versterking van de biodiversiteit. Als je het niet goed doet schiet je er niets mee op en als je het niet doet ook niet.

“ Slechts 15% van de biodiversiteit is nog beschikbaar. De urgentie om iets tegen deze teruggang te doen is dus groot. ”
Klaproos

Samen met D66 (samen kan het!) dienden we een amendement in om het plan van aanpak voor de diversiteit, dat na de zomer zou worden gepresenteerd, te
voorzien van de voorbereiding van een nulmeting. Tempo! De middelen daarvoor willen we opgenomen zien in de eerste bijstelling van de begroting. Niet meer en niet minder. Om te borgen dat we de gevoelde en uitgesproken urgentie niet laten neerstorten in een ecologisch ravijn.

Tijdens de raadsbijeenkomst werd door de wethouder toegezegd: Begin 2024 komt er een actieplan biodiversiteit. Er komt begin 2024 een voorstel naar de raad voor de inrichting en bekostiging van de nulmeting. Met deze toezegging zijn wij zeer content. Dit was ons doel: tempo! Het amendement heeft dus zin gehad. We hoefden het niet in stemming te laten brengen.