Ronald McDonaldhoeve Beetsterzwaag

Zwembad De Blauwe Kamp te Nij Beets

IJsclub Hâld Moed te Gorredijk

De Dierenvoedselbank te Bakkeveen

Natuurvereniging Geaflecht

De te winnen prijs bestaat uit een wisseltrofee, een beeldje van een turfsteker. De laatste keer dat de prijs is uitgereikt, koos het publiek de vrijwilligers van het zwembad in Hemrik tot winnaar. De feestelijke uitreiking vindt daarom dit jaar plaats in dorpshuis De Bining in Hemrik en wel op zaterdag 18 februari om 14.15 uur.

Stemmen kan vanaf woensdag 8 februari tot vrijdag 17 februari 12.00 uur via DIT STEMFORMULIER of telefonisch via 06-3049 0238.

Ronald McDonaldhoeve Beetsterzwaag

De Ronald McDonald Hoeve is een van de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds en is in september 2009 in gebruik genomen. Marc Stallinga is leidinggevende van de Hoeve en is laaiend enthousiast over het werk van de bijna honderd (!) vrijwilligers: “Zonder vrijwilligers geen Hoeve”!De Ronald McDonald Hoeve is een vakantie- en logeeraccommodatie voor gezinnen en groepen met zorgintensieve kinderen. Zij kunnen hier in gezins- of groepsverband genieten van een zo onbezorgd mogelijk verblijf. Dat kan een (vaak broodnodige) vakantie zijn, maar ook een school- of sportkamp. Daarnaast biedt de Hoeve kamers aan ouders van kinderen die worden behandeld bij het naastgelegen Revalidatie Friesland. Op die manier kunnen zij dichtbij hun kind zijn wat de behandeling en het herstel over het algemeen ten goede komt. Marc Stallinga: “De Hoeve is een goede doelen organisatie die mede bestaat dankzij de niet aflatende steun van sponsors, donateurs én vrijwilligers. Vrijwilligers vormen het kloppend hart van ons Huis en helpen ons bij alle voorkomende werkzaamheden”.Een grote groep vrijwilligers helpt op het gebied van gastvrijheid (in de breedste zin van het woord), onderhouds- en reparatiewerk in het huis, (tuin)onderhoud en bijvoorbeeld fondsenwerving. Ook bieden zij een luisterend oor en zijn ze waar nodig de spreekwoordelijke schouder. Dat helpt de mensen die zoveel zorg nodig hebben enorm. Marc: “Onze vrijwilligers proberen wij zo veel mogelijk in te zetten op hun persoonlijke capaciteiten en kwaliteiten. Zij zijn afkomstig uit een brede straal rondom Beetsterzwaag en vormen een dwarsdoorsnede van de maatschappij. Man, vrouw, jong, oud en zelf(s) ook met en zonder beperking. Voor ons zijn zij goud waard”

 

Terug naar begin

Ronald McDonaldhoeve

De Blauwe Kamp brûst!

In Zwembad de Blauwe Kamp gonst het van de energie. Zwembaden hebben er vaak te weinig van, maar dit openluchtbad in Nij Beets heeft afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een moderne energiezuinige machinekamer, waarvoor zonnepanelen de energie leveren. Soms is er zelfs over! Dat is, vooral met de hoge energieprijzen een ‘moai stik bûter yn’e brij’, volgens voorzitter Rik Mulder. Er komt heel wat kijken om zo’n bad draaiende te houden. Er is een groep van zeven vrijwilligers die de technische dienst vormen. Gedurende het seizoen zijn ze naast hun reguliere werk stand-by om te zorgen voor de juiste temperatuur, maar vooral ook een juiste kwaliteit van het zwemwater. Dagelijks wordt er gemeten en door externen gecontroleerd of het zwemwater de juiste waarden heeft. De Blauwe Kamp heeft afgelopen jaar super gedraaid. Soms met meer dan 250 bezoekers op een dag, blijkt het zwembad in een behoefte te voorzien. De belangstelling ook van buiten het dorp kwam niet alleen door de publiciteit rond het inventieve adoptieplan ‘tegelvloer’. Het werd een groot succes. Uit het hele land kwamen er donaties binnen om een vierkante meter vloer te kopen. Die nieuwe vloer en een nieuwe specialistische stofzuiger die daarmee betaald konden worden, maken het voor de vrijwilligers nu vele malen makkelijker om het bad schoon te houden. Tijdens het zwemseizoen zijn er 17 vrijwilligers actief bij de kassa. ‘Se binne de koark wêr it hiele spul op draait. Gjin kassafrijwilligers, dan kin it bad net iepen, want de badmeester, dy kin dat der net by dwaan’. De badmeester is de enige betaalde kracht en borgt de veiligheid. Het bestuur is blij met zijn inzet, maar ook badmeesters gaan met pensioen. Het bestuur bezint zich al op een creatieve actie om straks te zorgen voor zijn opvolging. Belangstellenden kunnen zich nu alvast melden.

 

Terug naar begin

De Blauwe Kamp
IJsclub Hâld Moed

IJsclub “Hâld Moed” Gorredijk

Het waait hard en het regent, kortom guur weer. Maar binnen in de bestuurskamer van ijsclub ‘Hâld Moed’ is het warm en de koffie met mini appeltaart staat klaar. Vijf bestuursleden zijn aanwezig; Piet de Boer, Berend Bijslma, Jornt Bergsma, Dennis de Vries en Manolie Postma. Afwezig zijn Roel Posthumus en Annelies Atsma. Totaal zijn er 16 vrijwilligers inclusief het bestuur. De ijsclub heeft een grote gunfactor als het om vrijwilligers gaat. Vaak melden mensen zich na een periode van schaatspret spontaan aan om mee te helpen.‘Hâld Moed’ heeft 720 gezinnen die lid zijn en is opgericht in 1919. Sindsdien is er veel veranderd, zo was besturen een mannen aangelegenheid en de vrouwen mochten kantinediensten draaien. “Dat hebben wij snel afgeschaft”, aldus Berend en Piet, die al vierentwintig jaar bestuurslid zijn. “Net als de tien cent voor de verlichting die je in een melkbus moest doen.” Ook anders is het openen van de baan. De omroeper bij de hoofdbrug is vervangen door een bericht op facebook. En dat werkt goed want vaak is de eerste bezoeker al binnen tien minuten op de baan. Veiligheid van de baan staat voorop en ook daar zijn de procedures bijgesteld. “Vroeger liepen wij met het bestuur over het ijs en als het niet teveel kraakte ging de baan open. Nu gaat de baan pas open als er 7cm ijs is gemeten.” Het letten op te grote scheuren is gebleven. Als de baan avonds dicht gaat gaan ze met warm water de scheuren repareren. Wedstrijden organiseren ze niet graag, want dan moet je aan veel eisen voldoen. “Wij gaan echt voor het schaatsplezier van de scholen en de inwoners van Gorredijk”, zegt Manolie. “De contributie word bewust laag gehouden zodat de ijsclub voor iedereen toegankelijk is.” Maar ijspret voor 1 december is niet mogelijk omdat het weiland tot deze datum verpacht is. Om de gigantische hoeveelheid water op de baan te krijgen is overigens best een grote klus. Het vergt vier tot vijf dagen pompen. Dat is allemaal weer gebeurt dus nu hopen op een mooie winter met veel schaatsplezier voor de inwoners van Gorredijk en omstreken, zo besluiten de vijf leden van het bestuur. Een prachtige ploeg vrijwilligers met een terechte nominatie voor de Gouden turf. Stem dus op de vrijwilligers van IJsclub “Hâld Moed”!

 

Terug naar begin

Dierenvoedselbank Bakkeveen

Dierenvoedselbank (Kivafarm, Bakkeveen)

In Nederland leven meer dan 1 miljoen mensen in armoede. Er zijn voedselbanken maar er zijn gezinnen die ook een beroep doen op een dierenvoedselbank, omdat zij te weinig geld overhouden voor de voeding van hun huisdieren. Sylvia Flantua kwam hier 3 jaar geleden achter tijdens gesprekken met bezoekers van de caviaopvang in Bakkeveen. Zij vond het tijd om in actie te komen.“Het waren schrijnende verhalen met mensen die weinig geld te besteden hadden voor hun huisdieren. Ik weet wat het is om in zo’n situatie te verkeren. Ik zou niet kunnen leven zonder dieren. Een recent voorbeeld: iemand met 2 honden moet rondkomen van 50 euro in de week. Bewindvoerders adviseren vaak: doe deze huisdieren weg. Deze persoon zat dus in de knel en deed een dringend beroep op onze dierenvoedselbank.”De armoede neemt toe. “De vraag bij ons is merkbaar gestegen. Overal moet op worden beknibbeld. Goedkope voer uit de winkel raden wij af. Dieren hebben het juiste voer nodig. Wij zitten tegenwoordig op 5 aanvragen per week. Ongeveer 250 mensen en 800 dieren maken gebruik van de dierenvoedselbank. Ze komen overal vandaan uit de provincie. Het gaat in Bakkeveen met name om het verstrekken van voer voor katten, honden, konijnen, hamsters en een enkele keer voor vissen.” Sylvia en haar vrijwilligers doen deze activiteiten naast het runnen van de caviaopvang. “Onze inzet wordt erg gewaardeerd: er zijn veel dankbare mensen. Stichting Dierenlot is de grote ondersteuner. Wij kunnen uiteraard nieuwe donateurs goed gebruiken.” Het geld komt terecht op de goede plek, bij de mensen die het echt nodig hebben. Alleen de minima komt in aanmerking; er moet een bewijs van inkomen en van bewindvoering worden getoond.Het vrijwilligerswerk dient bovendien een ander goed doel: dierenwelzijn. “Dieren zijn van ons afhankelijk. Zonder onze voedselbank worden dierenasiels overspoeld met huisdieren die niet zijn voorzien van onze voer. En deze opvangcentra zijn al zwaar overbelast. Of dieren worden op straat gezet. Of in het ergste geval worden ze gedood. Dat willen wij voorkomen.”

Website Dierenvoedselbank https://www.dierenvoedselbankfriesland.nl/

 

terug naar begin

Natuurvereniging Geaflecht

Inmiddels alweer 40 jaar zet Natuurvereniging Geaflecht zich in voor behoud en verbetering van milieu en natuur in Opsterland. Geaflecht, destijds ontstaan uit Vogelwacht Gorredijk, is nu een breed georiënteerde natuurvereniging met 400 leden. Vol verve vertellen bestuursleden Romke Oosterbaan, Tjeerd Geertsma en Hans ten Hoopen hoe de Geaflecht zich heeft ontwikkeld van een vogelbeschermingsorganisatie naar een natuurvereniging met veel expertise. Samen met Natuerferiening Bakkefean waken de vrijwilligers van de Geaflecht over de lokale biodiversiteit. Enkele malen per jaar zitten de mensen van de natuurverenigingen om tafel bij het gemeentebestuur en ambtenaren. En als het om natuur gaat, spreken zij in bij gemeenteraadsvergaderingen. Op de vraag wat vrijwilligers van de Geaflecht doen voor het behoud en versterken van de biodiversiteit volgt een hele opsomming. Zo worden er o.a. lezingen en excursies gehouden, maar ook nestkasjes opgehangen. Verder is de natuurvereniging zeer actief in het bevorderen van ecologisch bermbeheer. De Geaflecht heeft contact met instanties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en it Fryske Gea en is luis in de pels als het gaat om misstanden. “Maar niet alles wat we doen is zichtbaar” vertelt Romke. “Zo hebben wij voor beter maaibeheer gezorgd en hebben we de kap van honderden bomen kunnen voorkomen.” Een belangrijk wapenfeit is dat de Raad van State in 2014 een beroep van de Geaflecht met betrekking tot het bestemmingsplan buitengebied gegrond verklaarde. Wel is het lastiger om jongeren te betrekken. Zij hebben verdwenen soorten niet gekend en missen deze nu ook niet. Als de vrijwilligers wordt gevraagd naar hun drive om onbezoldigd zoveel werk te verzetten zijn ze helder. “Een diep gevoel om te zorgen voor de natuur” zegt Hans. “Er is zoveel verloren gegaan. Vroeger zagen we nog kemphanen, nu allang niet meer” volgens Tjeerd. “Ons ecosysteem mag niet inklappen. Wij maken notabene zelf onderdeel uit van de natuur” eindigt Romke.

 

terug naar begin

Natuurvereniging Geaflecht