GroenLinks steunt de nieuwe Woonvisie gemeente Opsterland 'volkshuisvestingsprogramma'. Gelukkig is hierin het onderscheid tussen grote en kleine dorpen losgelaten. Er zullen vijf sleutelprojecten worden gerealiseerd in Terwispel, Gorredijk, Bakkeveen, Ureterp en Langezwaag, waarbij er ook ruimte zal zijn voor tiny houses en pré-mantelzorgwoningen. Verder komt er meer aandacht voor zorg, vergrijzing, verduurzaming en sociale huurwoningen. Dit laatste vindt onze partij erg belangrijk voor een toekomstbestendig en solidair woonbeleid in Opsterland.
GroenLinks Opsterland heeft twee aandachtpunten voor de lokale politiek:
- Opsterland moet het aantal sociale huurwoningen op peil brengen en houden. Ook na 2030! De inzet is minimaal 30 procent van de nieuwbouwopgave aan sociale huurwoningen. GroenLinks zal de gemeente en de provincie aan deze belofte houden. De verhuurdersheffing is per 1 januari 2023 komen te vervallen voor de woningbouwcorporaties. Dit betekent meer geld voor bouwen en renoveren van huurwoningen. Ook is er meer geld beschikbaar voor de verduurzaming van deze woningen, wat naast het halen van de klimaatdoelen, vooral voor de betaalbaarheid belangrijk is voor de lage en middeninkomens. Zij hebben namelijk door de stijgende energiekosten steeds meer moeite om rond te komen.
- Opsterland noemt zichzelf een sociale gemeente. Volgens GroenLinks is 'regie' hierbij het sleutelwoord. De gemeente moet de touwtjes in handen houden wanneer zij gesprekken voeren met woningbouwcorporaties. Ook is een sterke regie nodig wanneer het gaat over grondeigendom in de eerder genoemde vijf sleutelprojecten. Want wanneer Opsterland geen regie meer heeft via grondposities voor woningbouwprojecten legt de gemeente het lot in handen van projectontwikkelaars. Zij kiezen er namelijk vanwege commerciële redenen liever niet voor om om sociale huurwoningen en betaalbare woningen te bouwen.