In Nij Beets probeert het Canadese Vermilion toestemming te krijgen voor een proefboring. Daarvoor is toestemming nodig van de gemeente. Het bestemmingsplan moet worden aangepast en dat is een bevoegdheid van de gemeente. Als het bestemmingsplan onherroepelijk is, is de gemeente overgeleverd aan Den Haag en Vermilion. 

De situatie in Nij Beets is bijzonder, het is misschien wel de enige gaswinning in Nederland die lokale overheden kunnen tegenhouden. Dat is hard nodig, want de dorpen Nij Beets, Beetsterzwaag en Aldeboarn worden met de gevolgen van de gaswinning geconfronteerd. De bewoners die direct bij de gaswinlocatie wonen hebben er het meeste last van. Lawaai, extra verkeer en het uitzicht in het nu nog open gebied bij Nij Beets wordt verpest. 

De gaswinlocatie komt direct naast een natuurgebied te liggen. Het gaat al slecht met de natuur. Is dan een nieuw aanval op de natuur te begrijpen, terwijl bijvoorbeeld agrarische bedrijven wel beperkingen worden opgelegd? Maar ook bewoners en bedrijven in Beetsterzwaag en Aldeboarn merken de gevolgen van bodemdaling en lopen de kans met aardbevingen te worden geconfronteerd.

“ Aan de ene kant geeft de overheid miljoenen uit om bodemdaling en CO2 uitstoot tegen te gaan, maar aan de andere kant laat het Canadese aandeelhouders miljoenen winst maken ”

De gaswinning ligt in het gebied Aldeboarn-De Deelen. In dat mooie veenweide gebied proberen bewoners en bedrijven plannen te maken om bijvoorbeeld CO2 uitstoot vanuit het veen tegen te gaan. Dat gebeurt onder meer door de waterpeilen te verhogen, waardoor bodemdaling wordt voorkomen. Ook voorzien de plannen in maatregelen om de biodiversiteit in het gebied te verbeteren. Dat plan kost vele miljoenen en vergt veel van iedereen. Is het uit te leggen dat de overheid aan de ene kant miljoenen uitgeeft om bodemdaling en CO2 uitstoot tegen te gaan en aan de andere kant Canadese aandeelhouders miljoenen winst laat maken?

Toestemming voor het uitvoeren van de proefboring maakt de bewoners afhankelijk van Den Haag en een Canadees bedrijf. Miljoenen voor de mooie plannen in Aldeboarn-De Deelen worden weggegooid. Laten we dat voorkomen. De gemeente Opsterland mag en kan en mag hier geen medewerking aan verlenen!