In 2020 is Fryslân als laatste provincie Regenboogprovincie geworden. Inmiddels zijn er in onze provincie al meerdere gemeenten uitgeroepen tot Regenbooggemeente. Wat houdt dat in en waarom zou de gemeente dat zo uitdrukkelijk uitspreken?

GroenLinks is blij dat onze gemeente de Regenboogvlag hijst op “Coming Out Day.” Anders zijn dan heteroseksueel is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Door het hijsen van de vlag laat je zien dat je diversiteit accepteert en geen discriminatie duldt. Maar waarom vinden wij dat niet voldoende? Een Regenbooggemeente gaat verder dan alleen het hijsen van de vlag.

  • Een Regenbooggemeente is een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie van LBHTIQ+: Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, en van Biseksuele, Transgender, Intersekse en Queer personen (de + geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf nog anders noemen dan waar de LHBTIQ voor staat).

  • Waarom een actief beleid voor deze groep? Een gemeente is er immers voor iedereen en dan is er geen doelgroepenbeleid nodig? Werkt doelgroepenbeleid niet juist discriminatie in de hand? Niets is minder waar! Hoewel seksuele diversiteit en genderdiversiteit steeds meer geaccepteerd lijken, is er nog steeds sprake van schijntolerantie. Volgens onderzoeksbureau Movisie is “Homo” nog steeds een veelgebruikt scheldwoord, komen bij jongeren die twijfelen over LBHTIQ+-gevoelens zelfmoordpogingen vier tot vijf keer vaker voor, hebben LBHTIQ+-ouderen vaker te kampen met depressiviteit, eenzaamheid en isolement. Daarnaast is de zeer onveilige situatie van LBHTIQ+-vluchtelingen in de vluchtelingenopvang actueel.

  • In Opsterland mag, nee moet, iedereen zich veilig, vrij en welkom voelen. Het doet er niet toe wat je wel of niet gelooft, waar je bent geboren, welke kleur je hebt, hoe oud je bent en of je homo-, hetero-, biseksueel of transgender, queer bent of je in geen enkel hokje voelt passen.

Opsterland is een gemeente van vele culturele uitingen. Hierin hoort acceptatie van vele vormen en uitingen thuis. Het verrijkt de samenleving. GroenLinks Opsterland ziet het als een logische en noodzakelijke stap dat Opsterland zich aansluit bij de andere Regenbooggemeenten. Geen symbolische actie, want er kan sterk beleid op gemaakt worden:

  • Gemeenten kunnen actief LBHTIQ+-beleid voeren om acceptatie te bevorderden.

  • Mooie voorbeelden uit andere gemeenten: wederzijdse versterking door samenwerking met belangenbehartigers als het COC of anti-discriminatiebureau Tûmba.

  • Door samenwerking met andere gemeenten kan een krachtig beleid worden ontwikkeld, zonder dat iedere gemeente alles zelf hoeft te bedenken.

  • Snelle inbedding in de samenleving door het bevorderen van voorlichting op scholen, sportverenigingen, bij jongerenwerk en onder vluchtelingen.

  • Als krachtig signaal kan de gemeente het beleid zichtbaar maken door de aanleg van een Regenboogpad, het plaatsen van een bankje of de aftrap van een acceptatie-traject met regenboogballen. Natuurlijk als ondersteuning van het beleid zelf, niet als losstaande symbolische daad.

Zo zijn er legio mooie voorbeelden van wat Opsterland, samen met haar partners en de inwoners, kan doen om als Regenbooggemeente werk te maken van acceptatie van de LHBTIQ+ geaardheid, maar ook van aandacht en zorg voor de LBHTIQ+-gemeenschap.

Want iedereen telt mee.