Mijn reactie blijkt helaas onjuist te zijn. Een beangstigende gedachte, nu kernenergie weer een actueel onderwerp is en deze Tweede Kamerverkiezingen hoog op de agenda staat van vele politieke partijen.

Onder een deel van Nederland komen dieperliggende kleilagen voor die geschikt zijn voor de definitieve opslag van radioactief kernafval. Afval wat honderden tot soms vele duizenden jaren gevaarlijk kan blijven! De Friese klei in de zuidelijke helft van Friesland blijkt dus het meest geschikt te zijn om dit op te slaan. In dit geval gaat het dan om Steggerda, Sneek, Bantega en Terwispel.

“ De bodem in de zuidelijke helft van Friesland blijkt het meest geschikt te zijn voor de opslag van kernafval. ”

De kleilaag onder Terwispel, zo blijkt uit onderzoek aan boorkernen is het meest homogeen, het minst zandig en het minst waterdoorlatend. Dêr wurde we wol efkes kjel fan! En dat gold ook voor de provinciale FNP. Zij stelden in 2018: "Beleid tegen kernafval in Friese ondergrond moet blijven!" Dat beleid wil(d)en natuurlijk veel partijen handhaven, maar met de nieuwe ontwikkelingen rond kernenergie en het nog telkens onoplosbare probleem van de definitieve opslag van kernafval, zou het
niet verkeerd zijn nog eens goed de knopen te tellen.

Helaas heeft de provincie niet veel mogelijkheden om dit tegen te houden omdat de keuzes gemaakt worden op nationaal niveau. Laten we dan toch nog maar eens goed kijken wat de landelijke politieke partijen over kernenergie te vertellen hebben.

Stem tegen kernafval in Terwispel, stem 22 november GroenLinks-PvdA!

Meer lezen over kernenergie en de Tweede Kamerverkiezingen? Bekijk de inventarisatie van standpunten over kernenergie van Stichting Laka, documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie.