Vorig jaar is door het omkappen van bomen en struiken een historische koperslagerij nabij het centrum van Gorredijk weer zichtbaar geworden. Het betreft een voormalig blikwarenfabriek uit 1925 wat door de befaamde Opsterlandse architect Sietze Albert Veenstra is ontworpen. Veenstra heeft veel bouwwerken in de stijl van de Amsterdamse School ontworpen. Veel van zijn bouwwerken zijn aangewezen als rijksmonument. Er is de afgelopen decennia veel te doen geweest om het perceel, de Stationsweg 58 in Gorredijk, waar dit pand op staat. In het kort komt het erop neer dat de gemeente Opsterland in het verleden het perceel heeft willen kopen om er onder andere een weg of pad te willen aanleggen. Deze koop is niet doorgegaan. De eigenaar van de Stationsweg 58 had andere plannen met het perceel waar onder andere een woonbestemming op ruste. In het begin van dit millennium heeft de gemeente tegen de zin van de eigenaar in de bestemming EGWKB-bestemming gewijzigd naar Groen. Dit om duidelijker te maken dat er op het perceel niet gebouwd mag worden. Argument voor de bestemmingswijziging destijds was de vervuilde grond op het perceel.

Inmiddels heeft zich een initiatiefnemer gemeld die het perceel graag wil kopen om het historische pand op een beeldbepalende plek in het dorp op te knappen tot woning. Alleen ziet de gemeente niets in dit plan. Dit in verband met bodemvervuiling en geluidsnormen die de gemeente inmiddels stringenter heeft vastgesteld. Onze fracties hopen op een oplossing voor het de eigenaar, de initiatiefnemer, het dorp en de gemeente in deze langslepende kwesties. Daarom hebben wij hierover vragen gesteld. Wat betreft de geluidsbelasting hebben wij gevraagd welke mogelijkheden de gemeente ziet voor bewoning op dit terrein. Er wordt immers al volop gewoond en in deze geluidszone staan nota bene nieuwe huizen. Hierop wordt gesteld dat wat betreft geluidsbelasting wat meer afweging aan de gemeente wordt overgelaten. Wel is de gemeente bang voor bezwaren van omwonenden. Uit navraag bij direct omwonenden deed blijken dat de gemeente hiervoor niet hoeft te vrezen. En erg blij met het haveloze uitzicht zijn de mensen nu ook niet. De gemeente geeft aan dat dat de rooilijn van de voormalig fabriek niet in lijn is met de huidige bebouwing en nieuwbouw daarom meer voor de hand zou liggen. Hieruit concluderen wij dat een woonbestemming op het perceel toch mogelijk zou zijn. Wat betreft de bodemvervuiling heeft de initiatiefnemer al gezegd dat, ondanks de beschikking van de Provincie dat zelfs bij het meest kritisch gebruik actuele risico’s voor mens, dier en ecosysteem ontbreken, hij bereid is te saneren. Verder stelt de gemeente nu het doorzicht naar de achterliggende wijk belangrijk te vinden. Ons is nog niet duidelijk of we dat met een nieuwe weg of een gapend gat in de Stationsweg moeten zien.

Onze fracties zijn van mening dat met het opknappen van dit pand op een zichtlocatie In Gorredijk het historische en toeristische karakter van het dorp Gorredijk ten goede komt. Wat is nu nog het probleem? Hier moeten we toch zeker uit zien te komen.

Opsterlandse fractievoorzitters van D66 René Koopmans, FNP Harm de Jong, BAS Klaas de Boer en GroenLinks-OpsterLanders Elske Beintema